top of page
  • Foto van schrijverNLF

Interview - winnaar Noordwijkse Ruimtevaartprijs 2023

Bijgewerkt op: 4 jun.

6 vragen aan IJsbrand de Vos


Welke opleiding heb je gevolgd?

IJsbrand: “Op de Leidse instrumentmakers School deed ik de richting Metaal. Tijdens deze mbo-opleiding leer je bewerkingstechnieken om fijnmechanische instrumenten te maken. Veel afgestudeerden gaan werken in de ruimtevaartsector, de medische wereld of bij universiteiten. Ze maken bijvoorbeeld proefopstellingen en enkelstuks instrumenten. Ik ben in het voorjaar van 2023 afgestudeerd.”

 

Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan een prijsvraag van het NLF?

“In het laatste half jaar van de opleiding werk je bij een bedrijf aan je eindopdracht. Voor mij was dat bij T-Minus, een bedrijf dat raketten maakt. Na de afstudeerpresentaties stelde mijn natuurkundedocent voor mijn project aan te dragen voor een NLF-award. Ik had nog nooit van het NLF gehoord, maar het leek me leuk om mijn werk aan meer mensen te laten zien. Bovendien kun je met een award een mooi geldbedrag verdienen, dat motiveert ook. Mijn docent heeft de inschrijving geregeld.”

 

Wat hield je eindopdracht in?

“T-Minus bouwt suborbitale raketten. Dat zijn raketten die alleen recht omhoog gaan en veelal worden gebruikt voor atmosferisch onderzoek. Mijn opdracht was een separatiesysteem te bouwen om in de lucht twee delen van een zogeheten Barracudaraket te kunnen loskoppelen. Ik ben gaan googelen, heb experts bevraagd en ben gaan ontwerpen en uitproberen. Uiteindelijk heb ik een klein prototype gemaakt om mee te testen, want dan weet je pas echt of het werkt.”

 

Hoe was het om de prijs te winnen?

“Alle genomineerden moesten tijdens het gala van de prijsuitreiking een presentatie houden over hun inzending. Ik was de enige mbo’er. Dat was wel spannend. Tijdens de pitches merkte ik dat mijn verhaal anders was omdat het echt over de praktijk ging. Ik had een paar prototypes meegenomen en kon live demonstreren hoe het systeem werkt. Toen dacht ik: als mijn verhaal goed genoeg is, maak ik een kans. En toen won ik – een aangename verrassing.”

 

Wat heb je aan de prijs voor je toekomst?

“Meteen na mijn opleiding kon ik aan de slag bij T-Minus, daar werk ik nog steeds. Toch is de award een mooie kroon op mijn afstuderen. Als ik ooit weer solliciteer, is het vast een plus.”

 

Heb je een tip voor andere mbo-studenten?

“Als mbo’er vraag je je misschien af: is dat iets voor mij, een praatje houden op een podium? Dan zeg ik: doe het gewoon! Je hebt een half jaar met passie aan je eindopdracht gewerkt en je doet zeker niet onder voor studenten van hbo of universiteit. Bij zo’n gala zit je met gelijkgestemden en je hoort allerlei verhalen over de lucht- en ruimtevaart. In het begin voelde ik me een beetje een vreemde eend in de bijt met m’n bouwlaarzen, terwijl iedereen chique gekleed was. Maar het maakte niets uit. Het lijkt me juist leuk als er meer mbo-studenten met praktijkverhalen bij het NLF komen.”

17 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page