top of page
  • Foto van schrijverNLF

Interview - winnaar Anthony Fokker Prijs 2023

Bijgewerkt op: 4 jun.

6 vragen aan Robin Mens  


Welke opleiding heb je gedaan?

Robin: “In 2023 heb ik de hbo-opleiding Luchtvaarttechnologie afgerond bij InHolland in Delft.”

 

Hoe kwam je op het idee om mee te doen aan de prijsvraag?

“Een jaar voor mijn afstuderen hoorde ik wat het NLF is en doet. Nog voordat ik aan mijn eindopdracht begon was ik al gemotiveerd om zo mijn best te doen dat ik kans zou maken op een prijs. Op een gegeven moment kreeg ik van InHolland een mail dat ze mijn opdracht er bovenuit vonden steken en hem daarom hadden voorgedragen bij de NLF-jury.”

 

Wat hield je afstudeeropdracht in?

“Ik heb een rotorblad ontwikkeld voor kleine, onbemande drones. Tot nu toe is het lastig om snel rotorbladen van hoge kwaliteit te produceren. Bij simpele drones zijn ze van plastic. Voor high end modellen worden composiet rotorbladen met de hand gemaakt van carbon fiber of glasvezel. Dat kost tijd en het materiaal is moeilijk te recyclen. Mijn uitdaging was een composiet rotorblad te ontwikkelen van vezelversterkt thermoplastic materiaal door het te spuitgieten. Dat productieproces gaat snel en je kunt het automatiseren. De vorm van het rotorblad kreeg ik aangeleverd. Vervolgens heb ik de huidige productiemethodes onderzocht, de voordelen van spuitgieten en welk type thermoplast en vezelversterking daar het best bij passen. Op basis daarvan heb ik een mal ontworpen om zelf rotorbladen te maken. Spuitgieten gaat razendsnel – tien seconden per blad. En als er een stuk gaat, kun je het materiaal in stukjes hakken, versmelten en opnieuw gebruiken.”

 

Hoe verliep de jurering?

“Bij de eerste selectieronde heb ik mijn werk gepresenteerd. Alle deelnemers deden een pitch van maximaal vijf minuten. In totaal zeven teams/studenten gingen daarna door naar de volgende ronde. Drie weken later was de galadag. Daar kreeg ik vóór het gala nog een keer de kans om de jury te overtuigen met een verbeterde pitch. Elk team dat tijdens het gala als winnaar werd benoemd mocht nog een keer presenteren voor alle gasten, onder wie speciale gasten als André Kuipers.

Ik had best wat competitie van TU-studenten, daarom ging ik er neutraal in. Het was al heel wat om daar te staan. Tijdens het gala zag ik waar op werd gelet in de presentaties. Toen kreeg ik het gevoel dat ik kans zou maken op de Anthony Fokker Prijs, omdat mijn project veel potentie heeft op het gebied van duurzaamheid en schaalbaarheid. Maar het bleef spannend tot het eind, dus ik vond het ongelooflijk bijzonder om te winnen.”

 

Wat betekent de prijs voor je toekomst?

“Het staat heel goed op je cv, want het zegt iets over het werk dat je hebt geleverd. Daar heb ik het ook voor gedaan. Ik weet zeker dat het me in de toekomst voordeel gaat opleveren.”

 

Heb je een tip voor andere studenten?

“Zorg dat het rapport bij je afstudeeropdracht qua opbouw en inhoud perfect is. Dat lukt alleen als je er op tijd aan begint. En doe een opdracht die je zelf leuk vindt, dan heb je ook zin om er veel energie in te steken.”

67 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page